Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

17.6.2011

artbanner1

Contemporary Art Archipelago 18.6.-30.9.2011

Nykytaide sukeltaa saaristoon

Contemporary Art Archipelago vei kulttuuripääkaupungin saaristoon, jossa taiteilijat ovat luoneet taidetta kaikille aisteille. Virallisesti 18. kesäkuuta avautuva näyttely käsittää 20 uutta tiettyyn paikkaan sidottua teosta tai tapahtumaa, joista useimmat ottavat kantaa ainutlaatuiseen ekosysteemiin ja luonnon monimuotoisuuteen.

Tie saaristoon ja Contemporary Art Archipelagoon käy vaivattomasti sanojen kautta. Kynnys nykytaiteeseen ei ole korkea Sattmarkin vierasvenesataman idyllisessä maisemassa, kun kulkija kohtaa Moby Dick -klassikon Merja Isokosken, Hertta Kiiskin ja Tiina Palmun ääniteoksen myötä. Saariston hiljaisuus korostuu ilman täyttyessä Herman Melvillen ajattomista sanoista 26 tunnin maratonluennassa. 

Tarinoiden tenho jatkuu Paraisten ja Nauvon lautan lähiseuduilla taajuudella 95.9 Mhz. Taitelija Renja LeinonTuuli-teoksessa saaristolaiset kertovat kiehtovia kokemuksia puhurista tyveneen ja kaikesta siltä väliltä. Kahdella kielellä suhteestaan yhteen merkittävimmistä luonnonvoimista tarinoivat 37 saaristossa asustavaa 7-86-vuotiasta.

Kirjeet siivittävät saaristolaispojan koulumatkaa

Sanojen voima viettelee myös syvemmälle saaristoon. Chileläinen taiteilija Alfredo Jaar sai kuulla, että yhteysalus lähtee maanantaiaamuisin hirvittävän aikaisin vain, jotta Markus-poika pääsisi ajoissa kouluun Korppooseen. 

Tästä inspiroituneena hän loi suomalaisajattelijoiden kanssa yhteysalus-Eivorin reitin varrelle kirjeitä Markukselle. Saarten suurissa valkoisissa plakaateissa ovat muun muassa Veronica Pimenoffin, Tommy Lindgrenin ja Kjell Westön viestit koululaiselle.

Ihmisen ja luonnon suhde on erittäin herkkä Itämerellä

More Salt In Your Tears -kirjainyhdistelmä risteilijöiden, Kökarin yhteysaluksen ja Galtby-Houtskari-lautan reiteillä muistuttaa Itämeren ainutlaatuisesta ekosysteemistä. Intialaisen Raqs Media Collectiven vedessä kelluva teos muistuttaa meren alhaisesta suolapitoisuudesta ja herkkyydestä ilmastonmuutoksen aikaansaannoksille.

CAA:n pysyvät teokset, ruotsalaistaiteilja Elin WikströminPelastakaa meriruoho? ja Armi HurmeenKalakoto, ovat piilossa merenpinnan alla. Kalakoto on Metsähallituksen uuden vedenalaisen luontopolun teos ja samalla kasveja ja kaloja suojaava tekoriutta, joka vuosien kuluessa muotoutuu osaksi maisemaa.

Vastaavasti uhanalaisen ja nyt Wikströmin teoksen myötä istutetun meriruohon selviytymistarinaa seuraavat Åbo Akademin meribiologit kolmen vuoden ajan. 

Kesän ajan kantaa ottavaa ja mieltä kiehtovaa nykytaidetta löytyy eri puolilta saaristoa laiva- ja kulkureiteiltä, Silja Europalta ja vaikka ravintoloiden lautasilta. Näyttelykohteisiin järjestetään myös päiväristeilyjä.

Lue lisää:

artbanner2


Sivua viimeksi päivitetty 17.6.2011 14:47 ja sivu on julkaistu 16.6.2011 12:22

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi