Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

17.6.2011

Paikkatietoja suoraan kännykkään

Yhä useammat haluavat käyttää kartta- ja paikkatietopalveluita suoraan maastossa. Palveluita on alettu toteuttaa niin, että mobiilikäyttö on mahdollista.

Myös yhteisöpalvelujen merkitys on kasvanut ja paikkatietopalveluina tarjotaan osallistavia mahdollisuuksia. Käyttäjällä on mahdollisuus tiedon tuottamiseen ja muokkaamiseen sekä kommentointiin.

Paikkatietopalvelu on monipuolinen

Perusideana on, että käyttäjä voi ladata peruskartan päälle erilaisia tarkentavia tietoja tarpeen mukaan, esimerkiksi liittyen liikenteeseen tai kulttuuriin. Paikoista saatavat tiedot voivat olla paikkaa kuvailevia tai lisäinformaatiota antavia, esimerkiksi rakennuksen väri. Aineistoja voi myös helposti ladata itselleen.

Paikkatietopalveluista apua kohdennetuille käyttäjäryhmille

Paikkatietopalvelu voi olla rajattu teeman mukaan esimerkiksi retkeilyyn. Karttoja löytyy myös tarkalle käyttäjäryhmälle esimerkiksi pelastusviranomaisille.

Paikkatietopalvelun ja karttapalvelun ero on välillä pieni. Esimerkiksi Turun Seudun Karttapalvelu on niin monipuolinen, ettei se eroa juurikaan monipuolisuuteen tähtäävistä paikkatietopalveluista. Turun Seudun Karttapalvelusta voi tarkastella tietoja ja paikkoja asukkaan näkökulmasta. Sieltä löytyy liikkumiseen, asiointiin ja palveluihin keskittyneitä valintoja.

Mikä paikkatieto?

Paikkatiedolla tarkoitetaan kaikkea tietoa, joka sisältää välittömän tai välillisen viittauksen tiettyyn paikkaan tai maantieteelliseen alueeseen. Totutusti paikkatieto on esitetty karttana – yhä useammin kuvaruudulla. Paikkatieto kuvaa esimerkiksi maastoa ja maankäyttöä, liikenne- ja tietoverkkoja, eläimistöä, kiinteistöjä, toimipaikkoja ja palveluja.

Digitaaliset kartat ja paikkatietoaineistot palvelevat koko yhteiskuntaa. Monet viranomaiset tuottavat omia paikkatietoja, joita hyödynnetään jo laajalti elinkeinoelämän sovelluksissa. Sähköiset kartat ovat mobiilitekniikan myötä tulleet myös kuluttajien arkipäivään ja vapaa-aikaan.

Lounaispaikka

Yllä: Lounaispaikka tarjoaa mahdollisuuden muokata kartan käyttäjän tarpeisiin. Esimerkkikuvassa näkyvät päätiet ja luonnonsuojelualueet.

Esimerkkejä paikallisista kartta- ja paikkatietosovelluksista:


Lisää aiheesta:

Paikkatietoiskuja on Turun kaupungin kaupunkitutkimus- ja tietoyksikön julkaisusarja, jossa esitellään paikkatietoaineistojen sovellusmahdollisuuksia. Katariina Hilke toimii kaupungin paikkatietokoordinaattorina. Paikkatietoiskuja -sarja toteuttaa Turun kaupunkitutkimusohjelmaa.


Sivua viimeksi päivitetty 17.6.2011 16:24 ja sivu on julkaistu 17.6.2011 16:25

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi