Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

18.6.2012

Miina Äkkijyrkkä

Ovan: Enligt skulptören Miina Äkkijyrkkä är det inte självklart hur järnet får kalvens utseende. – Man måste betrakta kalvar noga ur olika vinklar. Jag har själv betraktat kalvar i 60 år, berättar Äkkijyrkkä.

Miina Äkkijyrkkäs konstverk togs med i stadens konstsamling

Kalvfesten inledde sommarsäsongen

Kultursommaren i Åbo inleddes med Kalvfesten på stadsbibliotekets innergård på onsdagskvällen. På festen togs Miina Äkkijyrkkäs kalvkonstverk Sweet Yellow Mellow högtidligt med i stadens konstsamling.

Konstnären Miina Äkkijyrkkäs gula kalvkonstverk har glatt besökarna på Åbo huvudbiblioteks innergård från våren 2011. Sweet Yellow Mellow-konstverket deltog i kulturhuvudstadsårets skulpturutställning Wäinö.

– Åbo är en skulpturstad och en stad med offentliga konstverk. Wäinö Aaltonen sällskapet och museet ordnar en triennale i fortsättningen och nästa Wäinö-skulpturtävling kommer att hållas år 2014. Det blir alltså en fin fortsättning på det här, konstaterade verkställande direktör för Stiftelsen Åbo 2011 Cay Sevón i sitt festtal.

Äkkijyrkkä har blivit känd som skildrare av nötkreatur och som försvarare av den finska röd- och vitbrokiga boskapen och konstverket skildrar antydningsvis en rar kalv med gängliga ben. Kalven är orangegul till sin färg som namnet på kalven anspelar på. Ståljätten som består av tunga industriella material är känsligt och charmerande till sitt kroppsspråk.

Ordförande för stadsstyrelsen i Åbo Minna Arve var nöjd när hon betraktade kalven på biblioteksgården på onsdagen.

– Det här konstverket kompletterar konstverket och stadens konstsamling verkligen på ett utmärkt sätt. Såsom konstnären Äkkijyrkkä har konstaterat: Var glada som kalvar– det är ett utmärkt råd så här före sommaren, uppmuntrade Arve de inbjudna gästerna.

– Att konstverket Sweet Yellow Mellow ingår i stadens konstsamling förstärker för sin del arvet efter kulturhuvudstadsåret och garanterar att man kan stöta på kulturen var som helst även i fortsättningen, gläder sig Minna Arve.

Konstverket har finansierats av Stiftelsen Åbo 2011, Åbo stad och arkitekt Benito Casagrande. Det täta och nyskapande samarbetet mellan staden, Stiftelsen Åbo 2011 och de aktiva aktörerna får en stark fortsättning även efter kulturhuvudstadsåret. Av 167 kulturhuvudstadsprojekt fortsätter ca 50 projekt däribland Miina Äkkijyrkkäs Sweet Yellow Mellow.

Miina Äkkijyrkkä ja Cay Sev�nMinna Arve
Ovan: Verkställande direktör för Stiftelsen Åbo 2011 Cay Sevón tackade skulptören Miina Äkkijyrkkä och överräckte henne en blombukett. Till höger: Ordförande för stadsstyrelsen i Åbo Minna Arve konstaterade att kalven är ett utmärkt tillskott i stadens konstsamling.

"Vi borde vara mer lik kalvar"

Skulptören Miina Äkkijyrkkä var vemodig till sinnes men glad när hon betraktade sitt konstverk på Åbo stadsbiblioteks innergård. Äkkijyrkkä uppmanar människor att titta på kalvar med nyfikna ögon ur olika vinklar och att framför allt ta efter de riktiga kalvarna.

– Det är inte självklart hur järnet får kalvens utseende. Vi måste först titta på kalven ur många olika vinklar, bli utsatta för kalvens form, mod och seghet.

– Kalven har den yttersta viljan att existera, den livsglädje och viljestyrka som kalven strålar av gör den unik. Tio minuter efter sin födelse skuttar kalven redan och Åbokalven skildrar just det där ögonblicket, konstaterar Äkkijyrkkä.

Enligt henne återspeglar kalvens gula färg just det första ögonblicket efter födelsen.

Alla människor skulle enligt konstnären ha mycket att lära sig av kalvens karaktär.

– Jag har den stora glädjen att få arbeta som skulptör men jag måste ständigt brottas med mina motiv och min existens. Finland är ett land med avundsjuka människor och alltid när någon har framgång börjar lynchningsmentaliteten pyra. Det här syns bl.a. i företagslivet, skolorna och ämbetsverken.

– Vi behöver inte alltid gå till domstol för att gräla om saker och ting. Vi borde ta efter boskapen vars mentalitet går ut på att kompisen aldrig lämnas ensam.

Heli Konttinen

Ovan: Heli Konttinen beviljades Aboa-stipendiet 2012. Aboa-stipendiet överlämnades till Konttinen av kulturdirektör Minna Sartes och ordförande för kulturnämnden Elina Rantanen.

Aboa-stipendiet för inspelning av kortfilmen

På onsdagen överlämnades också Aboa-stipendiet till konstnären Heli Konttinen. Åbo stads kulturnämnd beviljade stipendiet för inspelning av en fransk-finländsk kortfilm.

Kulturnämnden konstaterar i sin motivering att Konttinen har lång erfarenhet av både fotografi och bildkonst. Under de senaste åren har hon allt mera arbetat med mediekonst och performans.

Aboa-stipendiet är ett arbetsstipendium vars storlek för år 2012 är 19 029,51 euro. Med hjälp av stipendiet skriver Konttinen manuskriptet och regisserar kortfilmen Ourson som är ett franskt-finländskt samarbete. Kulturnämnden uppskattade särskilt de viktiga samhälleliga aspekter som filmen tar upp. Kortfilmen behandlar bl.a. den bristande jämlikhet som bygger på olikheter.

Kulturnämnden vill stödja filmkonsten i Åbo och därmed ge möjligheter för inspelning av en konstnärligt högklassig, originell och internationell kortfilm i Åbo.

Aboa-stipendiet överlämnades till Heli Konttinen av ordförande för kulturnämnden Elina Rantanen och kulturdirektör Minna Sartes.

Under den kultursommarsäsong som just inletts kan man uppleva på nytt sådana projekt som fått fortsatt finansiering av Stiftelsen Åbo 2011. Som exempel kan nämnas konstverket Balansering i Aura å, den populära färglabyrinten Colourscape samt gatukulturfestivalen Eurocultured.

Läs mer:

 


suomenkielinen versio | svensk version | english version

Sivua viimeksi päivitetty 18.6.2012 10:25 ja sivu on julkaistu 18.6.2012 10:22

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi