Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

5.7.2012

Kyselytutkimuksella selvitetään Kuralan Kylämäen navetan yhteyttä sairastumisiin

Kuralan Kylämäestä löytyi EHEC-bakteeria - tila suljettu!

Perjantaina 29.6. varmistui, että tilalta otetuista näytteistä on löytynyt EHEC-bakteeria. Tutkimukset ovat osin kesken. Kuuden lapsen on vahvistettu sairastuneen EHEC-infektioon, jonka aiheuttajaksi epäillään Kuralan Kylämäen navetasta ostettua raakamaitoa. 

Tilalta otetuista näytteistä on löytynyt EHEC-bakteeria. Eläintautien torjuntayhdistyksen (ETT) asiantuntijaeläinlääkäri kartoittaa tilannetta Kylämäessä ensi viikolla. Turun museokeskus pitää Kuralan Kylämäen suljettuna selvitysten ajan. Alueella liikkuvia pyydetään noudattamaan yleisiä hygieniaohjeita.

Raakamaidon myynti tilalta lopetettiin välittömästi, kun epäily tartunnan lähteestä heräsi 19.6. Lisäksi vierailijoiden kontakti tilan eläimiin estettiin. Kaikki säännöllisesti maitotilalta raakamaitoa ostaneet asiakkaat on tavoitettu ja heille on tiedotettu tilanteesta.

Tutkimus raakamaidon käyttäjille ja tilalla vierailleille

Kuralan Kylämäen tilalla vierailleiden henkilöiden EHEC-tartunnalle altistumista ja sairastumista sekä tilalta pastöroimatonta maitoa ostaneiden kotitalouksien maidon käyttöä selvitetään kyselytutkimuksella yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa. 

Kyselykaavakkeita on kaksi. Toisella kaavakkeista selvitetään kotitalouksien pastöroimattoman maidon käyttöä ja toisella kerätään tietoa maitotilalta säännöllisesti pastöroimatonta maitoa ostaneilta ja tilalla vierailleilta henkilöiltä riippumatta siitä sairastuivatko he vai ei. Kyselyihin pyydetään vastaamaan 22.7.2012 mennessä.

Miten EHEC tarttuu?

Tartunta saadaan yleensä ulosteella saastuneen ja huonosti kypsennetyn ruuan tai juoma- ja uimaveden välityksellä. Tartunta voi levitä myös käsien välityksellä henkilöstä toiseen esimerkiksi perheenjäsenten välillä tai kosketuksesta EHEC-bakteeria kantaviin eläimiin. Tartunnan saanut henkilö voi kantaa bakteeria elimistössään jopa 1-3 viikkoa oireiden loppumisen jälkeen.

EHEC-infektion tavallisimmat oireet ovat ripuli, oksentelu ja vatsakipu, mahdollisesti myös kuume. Ripuli voi olla veristä. Lapset ja vanhukset ovat alttiimpia sairastumaan infektion vaikeampiin muotoihin.

Oirehtivia, joilla on ollut kontakti tilan raakamaitoon tai sen välityksellä sairastuneisiin, pyydetään ottamaan välittömästi yhteyttä terveyskeskukseen.

Aiheeseen liittyen

Aiheeseen liittyen


suomenkielinen versio | svensk version | english version

Sivua viimeksi päivitetty 5.7.2012 15:42 ja sivu on julkaistu 29.6.2012 15:26

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi