Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

10.8.2012

Turun musiikkijuhlat 9.–18.8.

Vallan ja tunteiden juhlaa

Topi Lehtipuu

- Sivistys ja leikki kulkevat käsi kädessä. On monia eri tapoja, joilla voi musiikin keinoin kertoa vaikeista ja ajankohtaisista asioista, analysoi Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, tenori Topi Lehtipuu

Kenraali-ooppera
Kenraali-uutisoopperassa pureudutaan valtapolitiikan lisäksi yksittäisiin ihmiskohtaloihin. Kuva oopperan harjoituksista.
Orkesterisotaa
Orkesterisotaan käydään Mikko Franckin johdolla perjantaina 10.8.

Turun musiikkijuhlien yli 40 konsertin teemana on tänä vuonna valta, jonka muotoja ja mahdollisuuksia pohditaan muun muassa Uutisoopperan, Poliittisten iltamien sekä Orkesteri- ja jazz-sotien kautta.

Musiikilla on valta liikuttaa ihmisiä niin emotionaalisesti kuin konkreettisestikin. Se koskettaa, laittaa tanssijalan vipattamaan, ihastuttaa, joskus jopa vihastuttaa.

- Musiikki vaikuttaa tapaamme kokea yhteisöllisyyttä, ja se mobilisoi suuria ihmismassoja. Siksi myös vallanpitäjät ovat aina olleet innokkaita puuttumaan muusikoiden ja säveltäjien toimintaan. Viimeisimpänä esimerkkinä tästä on venäläisen tyttöpunkbändi Pussy Riotin oikeudenkäynti, pohtii musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, tenori Topi Lehtipuu.

Myös yksi musiikkijuhlien tähdistä, turkkilainen pianovirtuoosi ja säveltäjä Fazil Say, on joutumassa kotimaassaan oikeuden eteen islamin arvojen julkisesta loukkaamisesta Twitter-viesteissään. Musiikkijuhlilla poliittista teemaa jatkavat erilaisia musiikkityylejä yhdistävät Uutisoopperat, joissa vaikeitakin aiheita voidaan käsitellä kepeästi. Touko–kesäkuun aikana kokonaisuudessaan kirjoitettujen oopperoiden ”Shitstorm” ja ”Kenraali” aiheina ovat eurokriisi ja Venäjän poliittinen ja ihmisoikeudellinen tilanne.

- Perinteisen oopperan ongelmana on ollut sen raskas ja aikaa vievä syntyprosessi, joten se ei ole kyennyt käsittelemään ajankohtaisia aiheita. Ohjaajan, säveltäjän ja libreton kirjoittajan tiivis ja nopea yhteistyö, muutaman laulajan ja muusikon muodostama kokoonpano sekä nopea reagointi päivänpolttaviin kysymyksiin on juuri Uutisoopperan juttu, innostuu Lehtipuu.

Maailmantähtiä ja kotikonsertteja

Musiikkijuhlat käynnistyvät torstaina 9.8. yllätysmusiikkinumeroilla eri puolilla kaupunkia. Perjantaina käydäänkin sitten suoraan valtataisteluiden ytimeen, kun Mikko Franck johtaa Logomossa Suomen Kansallisoopperan orkesterin ja Ruotsin Kuninkaallisen oopperan orkesterin välisen ainutlaatuisen Orkesterisodan. Taisto Logomon lavalla jatkuu vielä myöhemmin illalla JazzWars-konsertissa, jossa genrensä huippumuusikot taistelevat vallan teemaan sävelletyssä musiikissa.

Yksi musiikkijuhlien odotetuimpia tähtiä on varmasti maailmankuulu tenori Rolando Villazón, joka esiintyy kahdesti konsertissa ”Il Combattimento di Tancredi e Clorinda” yhdessä musiikkijuhlien taiteellisen johtajan Topi Lehtipuun, ranskalaisen sopraanon Sandrine Piaun sekä Emmanuelle Haïmin johtaman Le Concert d’Astrée -orkesterin kanssa.

Juhlien uutuutena ja sopivana vastapainona maailmanluokan tähtien konserttilavoille yleisön on mahdollista päästä kuuntelemaan musiikkia tiloissa, joissa se on sävelletty: Mikko Heiniön, Rettigin suvun ja Jan-Erik Anderssonin ja Marjo Malinin kodeissa.

Musiikkijuhlien Bach-perinnettä jatkavat puolestaan konserttisarja Iltapäivän Bach, jossa soitinpääosaa näyttelee tänä vuonna harmonikka, sekä samaten Bach-aiheinen Tuomiokirkon iltamusiikki -konsertti. Tuomiokirkossa hiljennytään perinteisesti myös Taiteiden Yönä 14.8. kuuntelemaan gambamusiikkia kynttilänvalossa.

Lue lisää


suomenkielinen versio | svensk version | english version

Sivua viimeksi päivitetty 10.8.2012 16:26 ja sivu on julkaistu 10.8.2012 16:00

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi